Higiena

 

KAJ JE OSEBNA HIGIENA?

So stvari, ki jih počnemo z namenom, da zaščitimo sebe in okolje pred različnimiškodljivimi vplivi IN je nekaj obveznega in vsakdanjega, saj v najožjem smislu preprečuje okužbe in širjenje bolezni, širše pa pripomore k boljši samopodobi in s tem k večji samozavesti, ki v veliki meri vplivata tudi na uspešnost vključevanja posameznika v družbo.

KATERI SO DELI REDNE OSEBNE HIGIENE?

ŠČETKANJE ZOB: od prvega zobka dalje 2- krat dnevno, še bolje 3-krat dnevno. Učenciimejte svojo zobno ščetko in zobno pasto. Že od 6 leta dalje se priporoča uporaba     zobne paste s fluoridi (1450 ppm).

UMIVANJE OBRAZA: zjutraj in zvečer.

UMIVANJE ROK: pred obroki, po nakupovanju, po igri, vedno po uporabi stranišča, po stiku z živalmi, po kašljanju in kihanju, vedno kadar so umazane….

TUŠIRANJE: VSAK DAN pod toplo tekočo vodo oziroma po potrebi večkrat (kadar se spotimo, se umažemo….) Tuširanje je v primerjavi s kopanjem bolj higiensko, saj s tekočo vodo sproti izpiramo umazanijo. Uporaba mila: vsakodnevno namilimo samo nekatere dele telesa: vrat, gube za ušesi, dlani, hrbtišča dlani in zapestja, pazduhe, noge od gležnjev navzdol, med prsti ter spolovilo. ostale dele telesa namilimo po potrebi, sicer pa jih le izperemo s toplo vodo. Obraza ne milimo.Po opravljeni osebni higieni se obrišemo z brisačo, ki jo uporabljate samo vi.