8. oktobra 2021 potekala videokonferenca 2. festivala WEP effect 2021 na temo

»Izobraževanje o varovanju voda, vodnih virov in trajnostni komunikaciji z javnostjo”

” Festival WEP effect 2021 je potekal pod častnim pokroviteljstvom
predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.”

Festival je že drugo leto zapored potekal na spletu zaradi priporočil in protiepidemičnih ukrepov, ki jih je povzročila pandemija virusa SARS COVID-19. Kljub temu je na festival prispelo več kot 70 del predstavnikov komunalnih podjetij, organizacij in ustanov iz šestih držav. Med številnimi deli je priročnik o vodi s poskusi za nižje in višje razrede osnovnih šol z naslovom “Mali čuvari voda”, ki so ga v okviru istoimenskega pilotnega projekta razvile Hrvaške vode, kot zmagovalni material osvojil pokal festivala WEP effect 2021.
Prispevki so bili ocenjeni v štirih kategorijah:
1. Tiskano gradivo (brošure, slikanice, delovni zvezki, letaki)
2. Video material (animirani film, video, video igra).
3. Telefonska ali računalniška aplikacija, spletna stran z izobraževalnimi vsebinami in / ali ozaveščanjem.
4. Gledališka igra, maskota itd.

Člani mednarodne žirije so bili:
• Janez Lipec, PDG Rotary District 1912 Slovenija in Severna Makedonija, Zagorje ob Savi, Slovenija, predsednik
• dr. Samuel Appelbaum, univerza Ben-Hurion, Izrael
• dr. Sc. Jožef Lipnik, Rogaška Slatina, Slovenija
• dr. Tatjana Kikec, Maribor, Slovenija
• Aleksandar Krstić, koordinator IAWD za primerjalno analizo uporabnosti, Dunaj, Avstrija
• Borut Tavčar, novinar časopisa DELO, Ljubljana, Slovenija

Festival je odprl gostitelj, predsednik društva Vodna agencija za Jože Cvetko in razglasil cilje in program festivala. V uvodnem nagovoru je prof. Dr. Jože Lipnik, predsednik organizacijskega odbora festivala WEP effect 2021, posebej povdaril pomen ohranjanja vode in izobraževalnega procesa kot predpogoja za ustvarjanje generacij, ki bodo znale upravljati s tem pomembnim virom, vsem udeležencem pa zaželel uspešno delo .
Kot gost festivala je uvodni govor imela poslanka Evropskega parlamenta, ga. Ljudmila Novak, ki je podala svoj pregled in pogled na temo festivala, izpostavila trende varčevanja z vodo v Evropi in svetu, potrebo po aktivnejšem vključevanju javnosti v odločanje, pomen informiranja in izobraževanja ter s tem podprla festivalov cilji.

Prvi del festivala je bil namenjen predavanjem strokovnjakov na temo letošnjega festivala, o delu in izkušnjah na področju njihovega dela pa so spregovorili:
• Prof.dr. Samuel Appelbaum, biolog iz Izraela,
• dr. Tatjana Kikec, geografinja iz Slovenije,
• Aleksandar Krstić, programski koordinator IAWD, Avstrija
• Mary T Duggan, aktivistka za podnebne spremembe, Anglija.

Drugi del festivala je bil namenjen predstavitvi ožjih del po oceni žirije z jasno opredeljenimi natečajnimi merili (sporočilo materialov, kakovost, oblikovanje, izvirnost, ciljne skupine, vključevanje izobraževalnih ustanov). Tako so poleg priročnika o vodi »Mali čuvari voda« Hrvaških voda izbrali: video material »Eko pravljica za XXI. stoletje «JKP iz Subotice, predstava» Voda je življenje «gledališča Daska iz Siska (v koprodukciji z Hrvatskimi vodami), slikanica» Morske avanture jednog Jure«, Mestne občine Medulin in delo s fotografijami in analizo vode »Pomen ohranjanja pitne vode« Brodski Stupnik.
Prvo nagrajeno delo “Mali varuhi” Hrvatskih voda je prejelo posebno nagrado – pokal festivala WEP effect 2021, kot zmagovalni material festivala in je bilo prepoznano kot zelo kakovosten material z jasnim sporočilom za otroke. Izpolnjeval je tudi estetske kriterije in oblikovanje z jezikovno pravilnostjo. Poleg tega ima splošno izobraževalni značaj in tako pritegne ciljno skupino – učence nižjih in višjih razredov osnovnih šol.

Glede na protiepidemične razmere je predlog organizacijskega odbora, da bo podelitev 19. novembra 2021 v prostorih SAZU (Slovenske akademije znanosti in umetnosti) v Ljubljani, kjer bodo pokal festivala predali predstavniku Hrvatskih voda.