Mednarodni festival WEP effect 2021 (Water Eduational Programs effect) s temo »Izobraževanje o varovanju voda, vodnih virih in trajnostno komunkacijo z javnostjo«  je letos 8. oktobra v organizaciji društva Vodna agencija, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekal na spletu zaradi  proti epidemičnih ukrepov, ki jih je povzročila pandemija virusa SARS Covid -19.  Festivala so se udeležili predstavniki komunalnih podjetij, organizacij in različnih institucij iz šestih držav s  izobraževalnimi programi, razvrščenimi v štiri kategorije.

Izobraževalnemu paketu Hrvatskih voda “Mali čuvarji voda”, priročniku o vodi s poskusi za nižje in višje razrede osnovnih šol je mednarodna strokovna žirija dodelila prvo nagrado festivala,

Pokal WEP effect 2021

Podelitve pokala in priznanj 22. novembra v Hiša EU – Ljubljana so se udeležili veleposlanica Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije Tanja Miškova, organizator Festivala in predsednik društva Vodna Agencija Jože Cvetko, predsednik organizacijskega odbora Festivala dr. Jože Lipnik , predsednik ocenjevalne komisije Festivala Janez Lipec, v imenu organizatorja Irena Jesih, direktor JKP VIK Subotica Đerđ Šugar in predstavnica Hrvatskih voda Marija Vizner.

Z uvodnimi nagovori in kratko predstavitvijo zmagovalnih projektov se je podelitev nagrad začela s spletnim nagovorom iz Bruslja slovenske evropske poslanke Ljudmile Novak, članice Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane, ki je čestitala vsem nagrajencem, ki so s svojimi projekti dokazali kako izobraževalni programi za otroke prispevajo k dvigu ekološke zavesti prihodnjih generacij in varovanju vode.

Predsednik organizacijskega odbora dr. Jože Lipnik je direktorju JKP VIK Subotica Đerđu Šugarju podelil nagrado za najboljše delo v kategoriji video gradiva.

Tanja Miškova, veleposlanica Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, je predstavnici Hrvatskih voda Mariji Vizner slovesno podelila pokal WEP effect 2021 in ji čestitala za posebej zanimivo izobraževalno gradivo za osnovnošolce.

Skupno je bilo podeljenih pet nagrad in priznanj, od tega so poleg omenjenih v določenih kategorijah prejeli: Gledališče Daska iz Siska (v koprodukciji s Hrvaškimi vodami) za predstavo Voda je življenje, Občina Medulin za slikanico »Morske dogodivščine nekega Jureta« in društva STUP iz Brodskega Stupnika za delo »Pomen ohranjanja pitne vode«.

V imenu društva Vodna agencija se zahvaljujem vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi dogodka, še posebej Ireni Jesih, prof. dr. Jožetu Lipniku in Božidarju Plavčaku katerega ni na fotografijah ker je stal za kamero in fotoaparatom.