Rdeča nit prvega dne konference je bilo povezovanje in sodelovanje različnih deležnikov na področju upravljanja z vodami. Odpravili smo se v sosednjo Hrvaško. Naš prvi postanek je bil v Reki v črpališču pitne vode Zvir, kjer smo prisluhnili predavanjem predstavnikov KD Vodovod in kanalizacija Reka d. o. o. (Hrvaška), KD Vodovod in kanalizacija Karlovac d. o. o. (Hrvaška), JKP Vodovod in kanalizacija Novi Sad (Srbija), Vodovod Segedin (Madžarska), Vodovod in kanalizacija Kostak d. d. (Slovenija), IAWD (Avstrija) in Lafarge Holcim d. o. o. (Hrvaška). Osrednja tema predavanj je bila Upravljanje z vodo – projekti, problemi in rešitve. Sledil je terenski ogled vodnega črpališča Zvir.
Naš drugi postanek je bil v Karlovcu, kjer smo si ogledali Aquatik – sladkovodni akvarij Karlovac in centralno čistilno napravo Karlovac. Osrednja tema predavanj je bila ogrožanje kvalitete pitne vode, recikliranje odpadne vode in njena ponovna uporaba. Svoje izkušnje so nam predstavili predstavnik Ben Gurion Univerze (Izrael), Arhus centra Novi Sad (Srbija), NGO World & Danube (Srbija) in predstavnik G2O d. o. o. (Slovenija).
Nekoliko drugačen pogled na vodo nam je s predstavitvijo na temo »Presenetljive lastnosti vode« podal predstavnik iz Češke Republike.
Prvi dan smo zaključili z večerjo in družabnim večerom v Hotelu Slovenija v Rogaški Slatini.
Se že veselimo drugega dne konference, ki bo posvečena temi voda v izobraževalnem procesu.